Workshop 31 maart 2024 in Amsterdam

Jeroen van Rossum

1/22/20242 min read

Wat mij intrigeert in Kizomba

Sinds mijn twaalfde doe ik aan Stijldansen, en zo kwam ik bij Pink Dance terecht. Het afgelopen decennium ging ik ook Salsa dansen, met in het voetspoor Bachata – en uiteindelijk Kizomba. De grote creatieve vrijheid van Kizomba blijkt verslavend. Voortdurend raak je vertrouwd met meer technieken, en leer je nieuwe mogelijkheden kennen. In een hechte internationale community deelt iedereen graag kennis. Wie vertrouwd is met Stijldansen, kan relatief snel groeien. Zelf dans ik veel moves van Parijse dansers als Jojo (LPK), Enah Lebon, Fred Nelson en Georges & Laura (Saida). Mensen kennen mij als hybride danser (ik dans als volger en als leider), en ben deel van de beweging die wisselt van rol tijdens een dans.

Geschiedenis van Kizomba

Wie bij het zien van Kizomba denkt aan (Argentijnse) Tango heeft volledig gelijk. Onze Tango ontstond in Zuid-Amerika, onder invloed van ex-slaven met roots in Angola (Afrikaanse Westkust). Terug in Angola ontstond in de twintigste eeuw eerst Semba, dat de basis vormde voor Kizomba. Onder invloed van Hip Hop werd dat binnen de Angolese gemeenschap in Parijs Urban Kiz. Urban is momenteel een dominante stroming; typerend voor bekende Kizomba dansers in Parijs is dat ze voortdurend experimenteren.

Over de Workshop

De Workshop is bedoeld als eerste kennismaking met Kizomba. We nemen enkele basisprincipes globaal door, om versneld toe te werken naar een move die overal toepasbaar is.

De inloop is vanaf 11.15 uur, aanvang 1e les om 11.30 uur tot 12.25 uur dan is er 20 minuten pauze. De vervolgles is van 12.45 tot 13.45 uur.

De kosten zijn €15 per persoon.
Graag vooraf inschrijven via 0644149594.

Wanneer je na afloop van de Workshop blijft bij Pink Dance dan wordt je verzocht om daar bij de entree €5 voor te betalen.

Filosofie achter lessen

Sinds zomer 2023 geef ik les in mijn eigen studio in Utrecht. Lessen voor beginners zijn gericht op snel mee kunnen dansen op avonden die overal in Nederland worden georganiseerd. Accent leg ik bij het als volger begrijpen wat de leider bedoelt. In Kizomba is de norm dat je telkens na drie nummers van partner wisselt; door al na een nummer te stoppen zeg je eigenlijk dat het niet prettig is om met de ander te dansen, de hele avond met slechts een persoon dansen is ook niet netjes.