We gaan optreden

Start van een dansstudio

Jeany Dancer

7/7/20232 min read

Wat variatie betreft waren we er al vlot uit dat Salsa en Bachata voor ons een gedegen kern is, maar dat mijn grote liefde Kizomba er bij hoort. Om toegankelijker te zijn voor conservatiever publiek zouden we er een wals bij doen. En zo gingen wij aan de slag. Regelmatig oefenen in mijn nieuwe dansstudio (al tijdens de verbouwing). Ons eerste optreden was op de Vrijmarkt in Utrecht, Koningsdag 2023. Erg leuk om te doen, we kregen veel enthousiaste reacties van publiek, maar duidelijk was dat er nog veel aan het dansen verbeterd moest worden. Mijn dansstudio voorzag ik van spiegels, en we gingen telkens van bijna iedere dans een video opnemen. Ieder beeld bekeek ik alsof de meest strenge van mijn vele leraren meekeken. Dit moest beter, dat moest anders. Intussen breidde ons assortiment aan moves sterk uit, als ik weer eens op een Social of Festival bijzondere dingen had geleerd tijdens workshops. Aan de meeste lessen doe ik zelf mee als volger, terwijl ik tijdens Socials voornamelijk dans als leider. Zodoende kon ik de danspassen van mijn danspartner makkelijk voordoen, om haar vervolgens door de hele move te leiden.

Als jongste ontwikkeling gaan wij onze video's plaatsen op een afgeschermde site, waar ze door abonnees bekeken kunnen worden. Bekende platforms, ons genoemd door mensen om ons heen, wezen we af: we zagen het niet zitten om tussen zuivere pornobeelden te staan. Ook voor wat andere juridische en technische hobbels vonden we oplossingen.

Worden we er rijk van? Zeker niet op korte termijn. Wel is het leuk om onze creativiteit productief in te zetten. Dansen motiveert ons daarin.

Bij een van de dansscholen waar ik lessen volgde, Salsa en Bachata bij die school, werd mij gevraagd of ik een dansles kon geven op een event. Organisatrice Barbara stelde wel als eis dat zij mij mocht assisteren. Het event ging uiteindelijk niet door, maar het volgende idee was al geboren: we konden ook wel optreden voor publiek.

Een optreden voor publiek gaat verder dan dat mensen die langs de kant zitten naar je kijken als jij je rondje danst. Het moet gevarieerd zijn, bij voorkeur met wat spektakel, en er mogen geen beginnersfouten gemaakt worden. Ook zal een optreden nooit een uur duren, omdat na enige tijd de aandacht van het publiek verslapt. Wat dat betreft is publiek gewoon een schoolklas met leerlingen. Er zijn dus goede redenen voor dat op sites waar je artiesten kunt boeken, meestal optredens van een kwartier worden aangeboden.

Basia & Jean Dance Spectacle
Basia & Jean Dance Spectacle