Onbalans 2

Aardiger zijn voor mannen.

Jeany Dancer

4/28/20235 min read

Een organisator van feesten startte een discussie door een vraag in de groep te gooien.

Hoi allemaal. Onderwerp waar we het over hadden was:
- hoe om te gaan met dat zo weinig volger tickets beschikbaar zijn
- de balans tussen leiders en volgers
- hoe we misbruik tegen kunnen gaan mbt tot volgers die op leider tickets komen
- moet er wel of niet een hybride ticket komen met alle voor en nadelen van dien

Zou mooi zijn als we in deze app een open gesprek kunnen voeren over dit en andere onderwerpen.

Wie weet komen we wel tot nieuwe creatieve oplossingen hier.

Een tweede serie reacties.

Organiseer eens een rookie avond voor beginners. Nodig daar ervaren dames uit.

Is ook zo dat het Kizomba dansen voor de man moeilijker is, meer lessen nodig heb om het goed te kunnen. Vervolgens logisch is dat er minder mannen zijn die Kizomba dansen. Buiten dat zie je toch veelal dat bekende met bekende dansen. Kom ik bijvoorbeeld bij het stadhuisplein in Rotterdam op de dinsdagavond... zijn er bijvoorbeeld geen dames te vragen... dan ben ik weg natuurlijk

Vooral als beginnend leider is het heel lastig, om echt die feeling te krijgen ervoor. Vaak stagneren volgers op een hoger niveau pas. Dus dit zou er zeker iets mee te maken kunnen hebben. Misschien ook meer aandacht voor beginnende leiders, meer begeleiding in lessen

En vrouwen die ook met beginnende leiders dansen. Het is geven en nemen

Ook meespeelt dat veel mannelijke dansers al jaren dansen, Kizomba scene hun mainlife is. Iedere week, meerdere avonden gedanst wordt. Ik noem het de pro groep. Die kennen elkaar, kennen veel dansers, is bijna competitie om beter en beter te worden. Heb je natuurlijk ook de groep mannelijke amateurs, die af en toe een dansje wagen, ook na 2 nummers met dezelfde zijn uitgedanst (wilt het ook niet te warm (zweten) krijgen he). Ook wel een ding hoor. Soms met iemand danst die echt veel begint te zweten. Hoe breng je dat netjes naar diegene? Dan dans je toch maar het nummer uit. Je hebt soms van die dj's die oneindige nummers draaien

Ik dans 10 jaar en al vanaf het begin dat ik dans vraag ik. Ben zooooo vaak geweigerd. Nee ik moet ff bijkomen hoor....en zodra ik me omdraaide dansen ze met een ander.....naaah nope.

Helemaal mee eens. Het enige puntje is dat kizomba een partnerdans is, dus het is wél fijn dat er een plan is om de balans goed te hebben. En wat er dan binnen gebeurt aan sociale processen... tja, dat is aan de mensen zelf

Kunnen we niet een tussenweg vinden? De balans loslaten resulteerd in rijen dames aan de kant. De 50/50? resulteerd in rijen dames thuis die geen kaartje kunnen fixen.

Als man kan ik ook beamen dat het geen makkelijke weg is om een fijne leader te worden. In het begin wordt je door de meeste volgers snel bedankt/geweigerd en in de balans feesten zijn er dan op een gegeven moment ook geen dames meer om te vragen. En sta je dus veel aan de kant te kijken naar wat jij allemaal niet kan. Ik dans nu 2 jaar en kan niet klagen want gaat veel beter en krijg steeds meer fijne feedback, maar sta nog steeds weleens aan de kant, omdat me level nog niet hoog genoeg is. En dat is prima maar dan zou ik toch liever wat meer followers willen.

Dus kunnen we de verhouding dan niet 60/40 maken. Ik snap dat dat voor followers niet perfect, maar het is een compromis. Kaartjes krijgen wordt makkelijker, je kan nogsteeds dansen(zeker als je zelf ook vraagt), want er staan dan een aantal dames aan de kant en geen rijen. Voor de opkomende leaders is dit veel fijner, want ze kunnen dan dansen en oefenen wat ze willen, worden minder afgewezen etc. Ik denk dat er dan vanzelf meer en betere leaders gaan komen omdat de weg ernaartoe fijner wordt. En dat is waar we allemaal naartoe willen toch?

Mooie input. Blijkbaar valt er ook nog veel te behalen in dat beginnende leiders en leiders die graag meer willen dansen om zich te ontwikkelen ook regelmatig geweigerd worden.

Zelf koop ik voor Socials en Festivals altijd volgertickets, de meeste lessen doe ik ook als volger, maar op Socials dans ik voor 90% van de tijd als leider - gevolg van keuzes die aanwezige mannen maken, voor jong en sexy. Moet ik dat hier deponeren als klacht of op te lossen probleem? Mijn keuze is om mij te schikken in mijn lot, tot ik bij lessen voldoende mannen heb laten zien dat het voor hun fun is om met mij te dansen. Tijdens de les probeer ik ze tot betere leiders te maken, en ik stimuleer ze om mee te gaan naar Socials. Daar blijken ze al snel populair genoeg als leider om nooit aan de kant te zitten sippen.

Er zijn beslist lesgroepen waar veel mannen hun uiterste best doen om vooruit te komen. Kijk je dan als vrouwen / volgers naar je individuele belang om vooruit te komen (voldoende uitdaging hebben heet dat) of heb je oog voor je collectieve belang op langere termijn, dat er voldoende goede leiders zijn?

Wil toch even wat tegengeluid geven over de 50% man - 50% vrouw regels vanuit de zoals ik me zelf noem de part-time danser. Af en toe een feestje, af en toe wat lessen.

Ik vind vrouwelijke leiders geen probleem hoor. Maar ik kan mijn voorstellen dat heel veel vrouwen het gewoon niet vrouw – vrouw willen dansen. Zelfde als mannen ook als follower gaan dansen. Wordt het man – man. Is simpelweg een cultuur ding. Man – man dansen, dat willen mannen gewoon niet. Kortom sta maximaal 1 of 2 vrouwelijke leaders per avond toe.

Voor de man vrouw verhouding. Stel ik een 40 % man – 60% vrouw voor. Handig voor de beginnende leaders. Omdat 9 van de 10 vrouwen na 2 dansjes met een beginnende toch al willen stoppen, kan je als beginnende man verder ervaring opdoen bij een andere follower. Dan kunnen de vrouwen onderling socializen. En stimuleer je de beginnnende leader om lekker te blijven te dansen en beter te worden. Uiteindelijk gaat het toch om de lol toch?

Heb het helaas een paar keer meegemaakt dat ik naar zo’n maandag meeting ging omdat er via via werd gevraagd om te couplen, te couplen met iemand die ik nog niet ken, eenmaal aan de dans, werd ik na 2 dansjes geparkeerd omdat mevrouw met een ervaren danser wilde oefenen. Stond ik daar een half uur in mijn uppie aan de kant. Aanvankelijk dacht ik dat ik gewoon pech had, maar een 2e keer gebeurde hetzelfde. Dan is het heel logisch dat ik de meetings aan mij voorbij laat gaan. Dan vind ik het systeem van Mi Zjilea waarbij ze rond 18:00 laten weten of het wel of niet doorgaat (genoeg leaders & followers) een beter systeem.

Wat betreft feesten heb ik goede ervaringen met Kizomba Lounge & EYK, goede sfeer, goed man- vrouw verhouding. Wat betreft de gratis ‘afterworkz’ is het voor de beginnende leader, die af en toe dansers ook lastig. Iedereen kent elkaar, daar lijkt het wel of iedere keer de man-vrouw verhouding net ongelijk is waarbij er net 1 of 2 te weinig followers zijn. Daar ben je als new leader ook snel uitgedanst.

Prijzen blijft een ding. Hoge prijzen zijn logisch omdat het ‘danspubliek’ simpelweg minder drankjes, (alcoholische drankjes) drinkt dan het ‘gewone’ uitgaanspubliek. De organisaties moeten tenslotte ergens aan verdienen.

Even ingaande op het stukje waarbij je aangeeft via via met iemand te zijn gekoppeld voor een couple ticket.. ben je dan verplicht om met elkaar te dansen ? Is dat de etiquette ? Want als je elkaar niet kent en stel de connectie is er niet op de dansvloer (al is dat maar bij enkel 1 van de 2 het geval). Ben je dan verplicht om door te dansen puur omdat je een koppelticket hebt gehaald met de persoon in kwestie ?

Ik ben het overigens wel met je eens dat we oplossingen moeten bedenken voor beginnende leiders, zodat ze minder snel afhaken. Maar die oplossingen moeten niet ten koste gaan van de vrouwelijke volgers.

Absoluut niet. Je bent echt niet verplicht om met elkaar te dansen. Kan me wel voorstellen dat je automatisch geneigd bent om met elkaar te dansen als je samen binnenkomt met coupleticket, maar is echt niet een gedragsregel. It’s always on you what you want to do 😘