Onbalans 3

Taxidansers en gasten.

Jeany Dancer

5/5/20235 min read

Een organisator van feesten startte een discussie door een vraag in de groep te gooien.

Hoi allemaal. Onderwerp waar we het over hadden was:
- hoe om te gaan met dat zo weinig volger tickets beschikbaar zijn
- de balans tussen leiders en volgers
- hoe we misbruik tegen kunnen gaan mbt tot volgers die op leider tickets komen
- moet er wel of niet een hybride ticket komen met alle voor en nadelen van dien

Zou mooi zijn als we in deze app een open gesprek kunnen voeren over dit en andere onderwerpen.

Wie weet komen we wel tot nieuwe creatieve oplossingen hier.

Een derde serie reacties.

Zou eventueel een rol kunnen spelen dat de traditionele man met lede ogen ziet dat vrouwen met elkaar dansen, en "en ik dan?" denkt, waarna hij een andere omgeving zoekt? Mocht dat een rol spelen, dan span je het paard achter de wagen als steeds meer vrouwen gaan leiden.

Zonder de ontwikkeling van leidende vrouwen te willen stoppen, bereik je niet veel meer door mannen te stimuleren te gaan volgen? Kijk op danslessen om je heen hoeveel mannen er leren volgen; is dat meer dan 50% van het aantal vrouwen dat leert leiden, ook op een hoger niveau dan beginners?

Een snelle fix voor het acute probleem van te weinig leiders is het natuurlijk niet. Ik hoop alleen dat meer diversiteit er toe leidt dat dansen niet vooral een spel van vrouwen lijkt te zijn, waar soms minder duidelijk is welke plaats resteert voor mannen. Op festivals zie je wel af en toe taxidansers met elkaar dansen, nu nog als een soort machospelletje. Dat zou je kunnen inzetten om een trend van hybride dansen op gang te brengen.

Voor Kizomba Queen hebben we gewoon een heleboel taxi en guestdancers, maar dat is omdat we het juist voor de dames niet te moeilijk willen maken. Winst staat dan ook niet hoog in het vaandel bij ons.

Gratis dansen noem ik het. Tof idee er zitten goeie tussen maar vele vrijbriefje om lekker te dansen met wie ze willen

En met de taxi en guestdancers afspreken dat ze dansen met de dames aan de kant en niet alleen met de dames die heel goed kunnen dansen. Houden ze zich er niet aan komen ze niet meer gratis binnen.🤷🏻‍♀️

Door dat overschot aan volgers creer je inderdaad een machtspositie bij leiders. Dus gewoon de verkoop op 50/50 houden

Ik wil prima dansen met een vrouw. Maar volgen vind ik toch wel het prettigst. Maar wie zich geroepen voelt? Alleen wil ook wel graag met de mannelijke dansers dansen🤣

Ik ben een leider en volger. Mijn voorkeur gaat nog steeds naar volgen ( dan hoef ik niet na te denken). Als ik ga leiden op een feest merk ik dat ik steeds minder ga volgen omdat je meer op de dansvloer staat en daardoor minder gevraagd word . Ik weet het luxe probleem😬

Klopt ligt veel macht bij leiders op dit moment. Ik hoor vaak leiders zeggen als ik niet gratis naar binnen kan ga ik niet. (Leiders die vervolgens de hele avond aan de bar drinken en niet dansen). Selectief zijn wie je als guestdancers vraagt. De guestdancers moeten het dan ook wel echt leuk vinden om te dansen en lekker genieten van al die mooie volgers die zich lekker hebben uitgedost voor een avondje uit!!

Als er teveel mannen zijn zie je ons ws niet meer de volgende keer

Oke maar waarom? Want persoonlijk voelt dit afvallig tegenover mij… u know what i mean?

I mean whats the difference. Ben je er dan voor t dansen of voor de mannen. #justaquestion

Allebei. Dus het is helemaal niet persoonlijk bedoeld. 😘

Als oorspronkelijke vraag las ik "hoe bereik je dat er meer leiders komen", en daar zie ik allemaal oplossingen voor die mannelijke leiders steeds meer uit de scene weg zullen drijven. Is een oplossing voor veel problemen, waaronder aandachtspunten die genoemd worden. Op de vraag of je dat wilt lees ik nauwelijks antwoorden, ook al hoor ik in gesprekken dat mensen daar ook niet blij van zouden worden.

Welke oplossingen drijven volgens jou leiders weg?

Oplossing 6 (leading ladies) is wel een quick fix maar geen oplossing van het probleem. Hoewel het tegendraads lijkt bereik je denk ik vele malen meer met following men, omdat je daarmee bouwt aan een mentaliteitsverandering. Je geeft er aan mannen weer een plaats in de modernere samenleving - en leert ze zelf te ervaren wat past binnen fatsoenlijke fysieke contacten. Following men opleiden, bij voorkeur verder dan een beginnersniveau, is natuurlijk in eerste instantie een actiepunt voor dansscholen en dansleraren.

Uit een gesprek tussen meer ervaren Kizombies dan ik ben ving ik ooit op dat er vanzelf meer mannen komen als er voldoende vrouwen aanwezig zijn. Uit een ander leven (inclusief andere dansen) herken ik dat ook wel: sloeg tegen het einde van de avond de balans om naar meer mannen dan vrouwen, dan wist ik dat het voor mij nutteloos was om te blijven - de aanwezige vrouwen kozen dan toch eerder voor de kennelijk aantrekkelijkere mannen. Was dat omdat ze daar meer vervolg op de avond van te verwachten hadden? Het zat echt niet altijd alleen maar in danskwaliteiten.

Van mannen die ik ken van lessen, vooral mannen waar ik niet anders van weet dan dat ze zuivere interesse in het dansen hebben, hoor ik stelselmatig dat ze niet naar Socials en Parties gaan omdat ze een paar keer ervaren hebben dat ze steevast worden afgewezen als ze een dame ten dans vragen; de uitgesproken argumenten kennen we allemaal: zere voeten, even een drankje, wacht op een dansje met die ene speciale danser daar. Het zijn mannen die fysiek vaak niet eens slecht tonen, missen alleen die mooie spiermassa's van donkere mannen met glimmende huid. En ja, zolang ze te weinig kans krijgen om hun danskwaliteiten op de dansvloer te scherpen, zullen ze nooit verder komen dan de uitvoering van plan B (beter worden door lessen te volgen tot ze goed genoeg kunnen dansen) - wat praktisch vanzelf eindigt als ze in hun leven een andere prioriteit ontmoeten (waar vaak kindjes uit voortkomen - tegenover mannen gebruikt als pressiemiddel om te stoppen met dansen met andere bedreigingen voor de relatie). Daarom zou ik als potentiële oplossing aan het lijstje willen toevoegen om als volgers assertief te letten op mannen die aan de kant staan, en er om de beurt voor te zorgen dat juist de minder ervaren leiders voortdurend op de vloer worden gevraagd. Het maakt dat ze een volgende keer weer graag komen, en serieuze kansen krijgen om betere dansers te worden. Je hoeft geen (half) uur met ze te dansen, zolang je er maar voor zorgt dat een vriendin van je "de dienst" overneemt.

Ik was gisteren bij Release! Als vrouwelijke guest dancer 😌 dus zo kan het ook!

Jongens voor de duidelijkheid ik les als leider, ik ben leider, ik zit in teams als leider. 99% leider!

Ik denk oprecht als orga's meer vrouwelijke Guestdancers gaan uitnodigen op feesten die net als Yahaira echt 99% van de tijd leiden dat er zoveel van het leider tekort kan worden opgelost en het stilstaande volgers probleem kan worden opgelost.

En herkenbaar maken doormiddel van tshirt met leading lady of een andere leuke originele naam. Zodat er herkenbaarheid is.

Maar ik vraag me dan wel af of vrouwelijke leiders het probleem gaan oplossen. Want zelfs als organisaties specifiek mannen- en vrouwen kaartjes verkopen, is de balans al scheef, laat staan als ze dat zouden loslaten omdat vrouwen graag op het laatste moment nog willen kunnen beslissen dat ze heen gaan. Dan moet je misschien wel 30 of 50 (of zelfs nog meer) vrouwelijke leiders hebben op sommige feesten vrees ik. En eerlijk... op een avond is een keer een dansje doen met een vrouw prima hoor... vind het ook heel knap als vrouwen kunnen leiden. Maar ik zou er eerlijk gezegd niet vrolijk van worden om heel veel met vrouwen te gaan dansen. Persoonlijk dans ik toch echt liever met mannen 😬

Ik heb niet het idee dat hetgene wat ik ga zeggen per sé gewaardeerd gaat worden in deze groep, maar ik ben eigenlijk wel blij dat meetup niet wil dat 2 vrouwen koppeltickets kunnen kopen. Sorry 😬

Niks ten nadele van vrouwen en ik zal nog net zo vrolijk een dansje met een vrouw doen als ze me vraagt, laat dat voorop staan 😉

Denk dat je heel eerlijk bent en dit geld voor veel vrouwen denk ik.

Je herkent de leading ladies wereldwijd aan #LLDN op hun mouwen. Alle dames die leiden kunnen dit gewoon op eigen shirts (ook van een team of dansschool) etc laten drukken. Actieve teams hebben ze groot op hun shirts.