Onbalans 7

Switch Follow & Lead

Jeany Dancer

6/23/20233 min read

Een organisator van feesten startte een discussie door een vraag in de groep te gooien.

Hoi allemaal. Onderwerp waar we het over hadden was:
- hoe om te gaan met dat zo weinig volger tickets beschikbaar zijn
- de balans tussen leiders en volgers
- hoe we misbruik tegen kunnen gaan mbt tot volgers die op leider tickets komen
- moet er wel of niet een hybride ticket komen met alle voor en nadelen van dien

Zou mooi zijn als we in deze app een open gesprek kunnen voeren over dit en andere onderwerpen.

Wie weet komen we wel tot nieuwe creatieve oplossingen hier.

Een zesde serie reacties.

Je zou de avond kunnen starten met een laagdrempelige workshop van drie kwartier, waarbij iedereen niet alleen regelmatig van partner maar ook van rol wisselt, met een glaasje fris als beloning voor alle deelnemers aan de workshop. Als inhoud van de workshop zou je kunnen kiezen voor het bouwen aan algemene skills - waarvan het nuttig is om beide rollen ervaren te hebben.

Ahuh. Lead Switch workshop van Pidjay en Bianca gaat daarover. Dus er zijn ervaringsdeskundigen die dit kunnen geven

Is het het zo dat mss een workshop vooraf over 'Lead Change' het wisselen van rollen kan stimuleren tijdens het feest daarna? Want het is wel iets nieuws en niet iedereen is dat gewend nog.

Ik ben bijna van mening dat iedereen beide zou moeten willen leren. Pas als je als volger leert leiden begrijp je hoe extreem anders het is om met een ieder te dansen, sommige staan van nature dichterbij/verderweg, lichaamsbeweging is compleet anders en feedback per persoon is ook heel anders. Ik denk dat met die les je ook snel leert hoe makkelijk het is om iemands 'normale' manier van dansen verkeerd te interpreteren

Als oorspronkelijke vraag las ik "hoe bereik je dat er meer leiders komen", en daar zie ik allemaal oplossingen voor die mannelijke leiders steeds meer uit de scene weg zullen drijven. Is een oplossing voor veel problemen, waaronder aandachtspunten die genoemd worden. Op de vraag of je dat wilt lees ik nauwelijks antwoorden, ook al hoor ik in gesprekken dat mensen daar ook niet blij van zouden worden.

Welke oplossingen drijven volgens jou leiders weg?

Oplossing 6 (leading ladies) is wel een quick fix maar geen oplossing van het probleem. Hoewel het tegendraads lijkt bereik je denk ik vele malen meer met following men, omdat je daarmee bouwt aan een mentaliteitsverandering. Je geeft er aan mannen weer een plaats in de modernere samenleving - en leert ze zelf te ervaren wat past binnen fatsoenlijke fysieke contacten. Following men opleiden, bij voorkeur verder dan een beginnersniveau, is natuurlijk in eerste instantie een actiepunt voor dansscholen en dansleraren.

Uit een gesprek tussen meer ervaren Kizombies dan ik ben ving ik ooit op dat er vanzelf meer mannen komen als er voldoende vrouwen aanwezig zijn. Uit een ander leven (inclusief andere dansen) herken ik dat ook wel: sloeg tegen het einde van de avond de balans om naar meer mannen dan vrouwen, dan wist ik dat het voor mij nutteloos was om te blijven - de aanwezige vrouwen kozen dan toch eerder voor de kennelijk aantrekkelijkere mannen. Was dat omdat ze daar meer vervolg op de avond van te verwachten hadden? Het zat echt niet altijd alleen maar in danskwaliteiten.

Van mannen die ik ken van lessen, vooral mannen waar ik niet anders van weet dan dat ze zuivere interesse in het dansen hebben, hoor ik stelselmatig dat ze niet naar Socials en Parties gaan omdat ze een paar keer ervaren hebben dat ze steevast worden afgewezen als ze een dame ten dans vragen; de uitgesproken argumenten kennen we allemaal: zere voeten, even een drankje, wacht op een dansje met die ene speciale danser daar. Het zijn mannen die fysiek vaak niet eens slecht tonen, missen alleen die mooie spiermassa's van donkere mannen met glimmende huid. En ja, zolang ze te weinig kans krijgen om hun danskwaliteiten op de dansvloer te scherpen, zullen ze nooit verder komen dan de uitvoering van plan B (beter worden door lessen te volgen tot ze goed genoeg kunnen dansen) - wat praktisch vanzelf eindigt als ze in hun leven een andere prioriteit ontmoeten (waar vaak kindjes uit voortkomen - tegenover mannen gebruikt als pressiemiddel om te stoppen met dansen met andere bedreigingen voor de relatie). Daarom zou ik als potentiële oplossing aan het lijstje willen toevoegen om als volgers assertief te letten op mannen die aan de kant staan, en er om de beurt voor te zorgen dat juist de minder ervaren leiders voortdurend op de vloer worden gevraagd. Het maakt dat ze een volgende keer weer graag komen, en serieuze kansen krijgen om betere dansers te worden. Je hoeft geen (half) uur met ze te dansen, zolang je er maar voor zorgt dat een vriendin van je "de dienst" overneemt.