Marvin Ramos

De workshop die mijn leven veranderde

Jeany Dancer

7/2/20231 min read

Een van de workshops werd gegeven door Marvin Ramos en zijn partner Didi. In een uur tijd leerden we een uitdagend figuur in Kizomba, met elementen die ik kende uit de Argentijnse Tango. Stap voor stap, duidelijk uitgelegd met een ongekende rust, liet Marvin ons ieder stukje doen tot het perfect ging. Zelfs zonder noemenswaardige danservaring was het te volgen geweest.

Deze workshop markeert voor mij beslist een belangrijk moment in mijn leven. Kizomba bleek niet een dans te zijn van passen en muziek, die je kunt verfijnen tot ware kunst. Neen, veel meer: je hebt een ongekende vrijheid om elementen uit andere dansen te combineren. Dit inzicht heeft gemaakt dat ik volledig en totaal ben gevallen voor deze dans.

In de jaren die volgden heb ik veel plezier gehad van wijze (en soms strenge) lessen van vele leraren, in een brede range van dansen. Ze maakten mij als danser beter en vrijer, ze gaven mij de sleutels van deuren naar immense creativiteit - die tergend langzaam indaalt.

Iedereen die een beetje kan dansen gun ik een vergelijkbare ervaring, waar Marvin een cruciale rol in speelde.

Van sommige keerpunten in je leven zie je pas veel later wanneer ze plaatsvonden.

Voor mij kan dat beslist het eerste Kizombafestival zijn geweest waar ik naar toe ging, in Duitsland. Met een half jaar lessen Kizomba als ervaring hadden vrienden mij meegesleept. Heel sympathiek vertelden ze mij veel later dat ik op dat festival nog erg slecht danste, maar nu veel beter.